![]() |
soalr bowl |
Solarni stednjaci koriste suncevu scjetlost za kuhanje, susenje i pasterizaciju. Kuhanje na suncevu energiju znatno smanjuje cjene goriva i poboljsava kvalitetu zraka zato sto se uklanja izvor dima.
Najjednostavniji tip solarnog stedenjaka je kutija za kuhanje napravljena jos 1767. godine. Napravio ju je Horace de Saussure. Jednostavna kutija za kuhanje sastoji se od izolirane kutije koja ima proziran poklopac. Ovaj stednajk na solarnu energiju moze se uspjesno koristiti i tjekom djelomicno oblacnog vremena i doseze temperaturu od 50–100 °C.
Koncentrirani solarni stednjaci koriste reflektore koji koncentriraju suncevu energiju prema posudi u kojoj se kuha. Najcesci reflektori koji se koriste za ovakav solarni stednjak su plosnati paneli, parabolicni i paneli u obliku diska. Ovako dizajnirani solarni stednjaci kuhaju brze i na puno visim temperaturama, cak do 350 °C ali zahtjevaju direktnu suncevu svjetlost.
Solarna kuhinja sagradena u Indijskom gradu Auroville, koristi jedinstvenu koncentracijsku tehnologiju poznatu kao solarna zdjela. Za razliku od konvencionalnog prateci reflektor/fixni prijemnik sustava, solarna zdjela koristi fixni sfericni reflektor s prijemnikom koji prati solarni fokus dok se sunce krece nebom. Solarna zdjela doseze temperaturu od 150 °C pomocu koje se proizvodi para dostatna za kuhanje 2000 obroka dnevno.
Najjednostavniji tip solarnog stedenjaka je kutija za kuhanje napravljena jos 1767. godine. Napravio ju je Horace de Saussure. Jednostavna kutija za kuhanje sastoji se od izolirane kutije koja ima proziran poklopac. Ovaj stednajk na solarnu energiju moze se uspjesno koristiti i tjekom djelomicno oblacnog vremena i doseze temperaturu od 50–100 °C.
Koncentrirani solarni stednjaci koriste reflektore koji koncentriraju suncevu energiju prema posudi u kojoj se kuha. Najcesci reflektori koji se koriste za ovakav solarni stednjak su plosnati paneli, parabolicni i paneli u obliku diska. Ovako dizajnirani solarni stednjaci kuhaju brze i na puno visim temperaturama, cak do 350 °C ali zahtjevaju direktnu suncevu svjetlost.
Solarna kuhinja sagradena u Indijskom gradu Auroville, koristi jedinstvenu koncentracijsku tehnologiju poznatu kao solarna zdjela. Za razliku od konvencionalnog prateci reflektor/fixni prijemnik sustava, solarna zdjela koristi fixni sfericni reflektor s prijemnikom koji prati solarni fokus dok se sunce krece nebom. Solarna zdjela doseze temperaturu od 150 °C pomocu koje se proizvodi para dostatna za kuhanje 2000 obroka dnevno.
Nema komentara:
Objavi komentar